Våra nötkreatur stammar från uroxar som kan ha
förekommit här från slutet av istiden. Människor har hållit dessa
som tamdjur sedan stenåldern för cirka 6000 år sedan.
De djur vi ser idag har framavlats för att vara lämpliga som
köttdjur (dikor) eller mjölkkor. Ett köttdjur ger efter 18
månader cirka 170 kg nötkött och en mjölkko kan lämna 12000 liter
mjölk per år.
Betande nötboskap är utmärkta landskapsvårdare med stor förmåga
att hålla ängar och marker öppna. Ett lysade exempel på detta ser
man på bilden ovan tagen vid Björkaån. Norra sidan om ån,
förgrunden, är beteshage medan på den södra, bakgrunden, har det
fått växa ostört.
Den diande kalven på bilden ovan föddes för en
vecka sedan efter att kon varit dräktig i 9 månader. Även om den
kan äta gräs efter ett par veckor behöver den fortsätta att dia
ett halvår för att klara sig. Får den leva och ha hälsan utan
mänsklig inblandning kan den bli 15 - 20 år gammal.
En nyfödd kalv väger omkring 35 - 40 kg, en fullväxt ko 600 - 700
kg och en välväxt tjur 900 - 1200 kg. Det varierar naturligtvis
mellan olika raser.
En ko på sommarbete äter cirka 60 kg gräs och dricker 50 - 100
liter vatten om dygnet.
Det är kanske lätt att tycka synd om dessa djur
som måste gå ute i snö och kyla. De klarar sig dock bra om de har
tillgång till foder och vatten och vindskydd. Deras vinterpäls är
effektiv så de upplever -27 grader som en människa utan kläder
upplever +27 grader. Vi får inte glömma att det normala för djur
är att vistas ute året om.
Vinterkosten består av konserverat gräs, drank och vatten.
Vinterfodret tas om hand på sommaren då högt gräs, vall, hugges och torkas i några dagar. Därefter kommer en maskin som pressar det till balar vilka lindas in i plastfilm till ett lufttätt paket. Innehållet kommer att konserveras, mjölksyra bildas med sänkning av pH-värdet. En sådan bal som väger 300 - 500 kg räcker till 15 - 20 djur per dygn och kan lagras i 1 år.
Nötkreatur är idisslare med fyra magar, våmmen,
nätmagen, bladmagen och löpmagen.
När djuren äter kommer den något slarvigt tuggade maten först
till våmmen som är den största, 175 liter hos fullvuxna djur och
upptar 80% av den totala magvolymen. Här sker en mekanisk
sönderdelning av fodret med hjälp av så kallade papiller ungefär
som med ett rivjärn.
I våmmen pågår också en kemisk biologisk process som medger att
cellulosa som gräs kan brytas ner. Fodret delas även upp så att
grova delar senare kan stötas upp i munnen för att tuggas om,
djuret idisslar.
I nätmagen som står i förbindelse med våmmen sker delvis samma
processer som i denna.
I bladmage och löpmage sker fortsatt vätske och näringsupptag.
Löpmagen har en funktion som motsvaras av den hos enmagade
djur.
Det tar sin tid att idissla. Normalt använder en ko 6 timmar för
att äta och 6 - 8 timmar för att idissla under ett dygn.
Idisslare har fått rykte om sig att vara farliga
för miljön genom att bidra till den globala uppvärmningen. Under
processen i våmmen bildas metangas, en växthusgas, som djuren
rapar upp.
Att minska på antalet djur och äta mindre nötkött är ingen
lösning på detta problemet. Naturbetande nötboskap håller
landskapet öppet och bidrar till den viktiga biologiska
mångfalden i odlingslandskapet. De har en given plats i ett
hållbart jordbruk. Det har också bedömts att de svenska
naturbetesmarkerna kan binda 1,2 - 2 miljoner ton koldioxid per
år.
Att äta naturbeteskött och dricka mjölk från det lokala
lantbruket är snarast ett steg i rätt riktning för de som är
oroliga för vår miljö.
De gula lapparna i öronen är djurens
personnummer. Kalven får strax efter födseln ett eget unikt
nummer. Detta följer den sedan genom hela livet, praktiskt taget
ända fram till köttdisken i butiken om den kommer så långt.
På lappen som är gemensam för EU kan man förutom individnumret se
i vilket land och på vilken gård kalven är född.
Nötkreatur ser ut att vara snälla fridsamma djur.
Mjölkkor är som regel vana vid att ha människor omkring sig,
annat kan det vara med fritt betande dikor. Det bästa är att
undvika att störa eller komma i närheten av betande djur. Gå
aldrig in i en flock och medför aldrig hund i närheten. Klappa
aldrig små söta näpna nyfödda kalvar, kon kan anfalla. Om ett
djur blänger med fokuserande blick eller råmar rått (brölar), gå
därifrån. Man har hört talas om folkilskna tjurar, en ilsken ko
är inte ett dugg snällare.
Beteshagen tillhör korna, det är deras plats, om du besöker denna
är det som objuden gäst på djurens villkor.
Tänk på djurens hälsa och risken för smittospridning. Mata inte
djuren och lämna aldrig matrester eller andra föroreningar där
djuren betar.
Det fanns nästan 1500 000 nötdjur i Sverige i
december 2009.
Liten ordlista | |
Diko | Ko framavlad för köttproduktion. |
Drank | Restprodukt vid sprittillverkning. |
Ensilage | Konserverat gräs. |
EU | Något vi inte förstår oss på. |
Kalv Kviga Ko |
Efter att ha varit kalv (kvigkalv) det första halvåret kallas kon för kviga tills den fött sin första kalv. |
Laktoenhet | Ovanligt fånig benämning på mjölkko. |
Mjölkko | Ko framavlad för i första hand mjölkproduktion. |
Oxe Stut Tjur |
Efter att ha varit kalv (tjurkalv) ett halvår kallas handjuret för tjur. Äldre tjurar kan även kallas oxe. Kastrerade tjurar kallas stut. |